Biografie

Piano

Op zeven-jarige leeftijd ben ik begonnen met pianolessen. Aan de muziekschool mijn C examen behaald en op mijn twintigte gestopt met pianoles.

Er werd mij toen gevraagd of ik naar het concervatorium zou willen. Omdat ik geen zin had om later pianolessen te moeten geven aan leerlingen die veelal door de ouders zijn gestuurd en zelf niet gemotiveerd zijn, heb ik ervoor gekozen mijn muziek als hobby te houden.

Later pianist geweest bij een koor en diverse solisten begeleid op piano.

Klarinet

Tijdens mijn studie had ik zin om ook samen muziek te maken en daarom ben ik eens gaan kijken bij een muziekvereniging.
Daar kreeg ik eerst een klarinet toebedeeld, waarmee ik na een maand meestpeelde in het leerlingenorkest en enkele maanden later in het harmonie-orkest.

Trombone

Bij de muziekvereniging hadden we tijdens een evenement een wedstrijd wie de langste noot kon blazen op een trombone. Ik deed mee en speelde een noot van 52 seconden (waarmee ik won). Meteen vroeg de voorzitter of ik trombone wilde gaan spelen in de drumfanfare.
De trombone ging mee naar huis en ik ben na de vakantie trombone gaan spelen in de drumfanfare.

Toen binnen het harmonie-orkest ook een plaats vrij kwam op trombone, ben ik daar ook trombone gaan spelen en heb de klarinet ingeleverd.
Na een dirigenten-wissel, vond de nieuwe dirigent dat één van de trombonisten bastrombone moest gaan spelen. Dit leek mij wel iets en dus heb ik een bastrombone gekocht.

In 2007 was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging en ben ik lid geworden bij BigBand Enterprise om de bastrombone partij in te vullen. De jazz muziek ligt mij zeer goed en inmiddels speel ik ook nog bij Bobby's Big Band op tweede trombone en wordt veel gevraagd als invaller bij andere bigbands.

In de harmonie (waar ik inmiddels meer dan 25 jaar speel), ben ik weer 1e trombone gaan spelen, nadat deze plaats weer vrij kwam en we nog maar met twee trombones zaten.

Ik blijf mij verder verdiepen in het trombonespel en neem graag af en toe een losse les of volg een masterclass om mijn trobonespel te verbeteren. Het Dutch Bass Trombone Open is een evenement waar ik reeds vele keren van de partij ben geweest om les te krijgen en masterclasses te volgen van o.a. Ben van Dijk, Martin vd Berg, Paul Simon, Denson Paul Pollard, Mattis Cederberg, Eric van Lier, Brandt Attema en vele anderen.

Synthesizer

Tijdens mijn studie speelde ik op synthesizer in een cover-band, waarmee we leuke optredens hebben gedaan. Inmiddels heb ik geen synthesizer meer.

Zang

Ik heb in een aantal koren gezongen (zowel bas als tenor). Via een jongerenkoor naar een popkoor en bij een vocal-group (close harmony). Verder heb ik solo zang gedaan en zangles gehad bij de popschool, waan bands werden gevormd en met band werd gerepeteerd.

Directie

Ik heb een jaar directielessen gehad aan de muziekschool en vervolgens het leerlingenorkest van de harmonie gedirigeerd, en daarna nog diverse koren.

Arrangeren en compositie

Ik heb diverse koormuziek geschreven (voor het popkoor waar ik destijds zong), diverse arrangementen geschreven voor leerlingorkest (harmonie-bezetting), een eigen compositie voor drumfanfare en af en toe vat extra partijen geschreven als in- of aanvulling op bestaande muziek (solisten op verschillende blaasinstrumenten die meespeelde bij koor met een pianobegeleiding).